محققان به منظور آگاهي از علت علاقه پشه خون انسان متوجه شدند عصبهاي درون نيش اين جاندار پس از تماس با تركيبات به خصوصي در خون فعال شده و مكانيزم مكيدن را شروع ميكنند.

محققان به منظور كشف دليل علاقه پشه به خون نوع ماده (يعني آنهايي كه نيش ميزنند) را با تركيبات مختلف آزمايش كردند. محققان تركيبات شيرين مثل نكتار و همچنين تركيباتي حاوي برخي از اجزاي تشكيل دهنده خون انسان را با پشهها آزمايش كردند. محققان دريافتند پشهها توانايي مزه كردن و نوشيدن نكتار را داشته ولي آن را مثل خون با اشتياق نميمكند. در اين مطلب از مجله دلتا درباره اين پژوهش بخوانيد.

«Leslie Vosshall»، از محققان دانشگاه راكفلر (The Rockefeller University) و يكي از نويسندگان اين مقاله ميگويد: «پشه ماده پس از سوراخ كردن پوست خون را آنقدر با ولع ميمكد كه برخي اوقات مويرگها متلاشي ميشوند. پشهها اين رفتار را به ويژه براي مكيدن خون بروز ميدهند.»
محققان براي درك علاقه پشه به خون پس از آزمايش تركيبات مختلف حاوي خون دريافتند كه تركيبات مختلف درون خون عصبهاي موجود در نيش پشه را فعال ميكنند. برخي عصبها توسط نمك و برخي ديگر توسط شكر فعال ميشوند، اما نحوه فعال شدن آنها حين تماس با خون واقعي كاملاً متفاوت است. به گفته محققان حتي استفاده از خون مصنوعي و تركيب آن با گرما و دي اكسيد كربن موجود در هوا كه مكيده شدن خون از قرباني را به پشه نشان ميدهد نيز اين موجود را فريب نميدهند.
اما با فراهمآوري تركيبات كامل خون كه شامل گلوكز (شكر)، نمك، بيكربنات سديم و آدنوزين تريفسفات ميشود، پشهها با اشتهاي زياد شروع به مكيدن آن كردند. درون نيش پشه عصبهاي مختلفي براي هر كدام از تركيبات خون وجود دارد كه پس از فعال شدن همه آنها با هم، پشه وجود خون واقعي را درك كرده و با ولع شروع به مكيدن ميكند.
اين تحقيق جالب توجه نشان ميدهد كه نيش پشهها توانايي «مزه كردن» تركيبات مختلف را داشته و به قول محققان در واقع «يك سرنگ است كه ميتواند خون را مزه كند.»
بيشتر بخوانيد: براي مطالعه بيشتر مطلب «چرا مورچه هاي تنها خيلي زود مي ميرند؟» را بخوانيد.